Vågar du drömma?

”Allt som kan uppfinnas är redan uppfunnet” (1899. Charles H Duell, patentverket i USA)

”Vi gillar inte deras sound, förresten är gitarrgrupper på väg ut” (1962. Skivbolaget Decca tackar nej till Beatles)

💭 Vision betyder ungefär ”drömbild”. Den är en mental drömbild av ett framtida önskvärt tillstånd, visst låter det medryckande. Men, ibland hindrar våra attityder oss från att våga drömma. ”Tänk om det inte händer”, man vill ju inte ha fel.

⛵️ Tanken är att visionen skall peka ut riktningen, på samma sätt som fyren gör det för seglaren på havet. Visionen är alltså inget mål. Det som skiljer visionen från ett vanligt mål är att målet är tidsatt och mätbart, det är vanligtvis inte visionen.

💪 En bra vision är fantasieggande i sin beskrivning av det framtida, önskvärda tillståndet. Ofta är det skaparen av visionen som bär den och driver den. ”Vi skall möblera världen”, sa Ingvar Kamprad. Visionen håller ännu, även om man ibland kan tycka att IKEA är nästan framme. Ett annat exempel på en bra vision är Trafikverkets 0-vision. Vi vet ju alla – troligen också Trafikverkets egna byråkrater – att det är en omöjlighet, som mål betraktat. Men deras vision styr ju verkligen mål och åtgärder. Däremot är ju inte visionen det enda styrmedlet.

🚀 ”Vi skall sända en människa till månen och hämta hem henne igen!”, sade John F Kennedy. Är detta en vision? Ja, kanske den var det vid den tidpunkt han uttryckte den. Men den blev omsider till ett visionärt mål och nu är det inte ens det.

🥂 Hur är de visionära attityderna i er organisation, vågar ni drömma? Vi på @Leadership2Grow har utmanat hundratals ledare och organisationer genom tiderna att våga släppa sargen och börja drömma. Gissa om det skapat gemensamma målbilder. Vågar du utmana era attityder, kontakta oss på info@leadership2grow.com

Vågar du drömma?