Lyssna – viktigare och mer utvecklande än att tala…

lyssna

Psykologiprofessorn Albert Mehrabans studier från 1971 visar att ord, betoning, tonläge och ansiktsuttryck måste förmedla samma budskap för att det du säger till en annan person ska uppfattas som trovärdigt. Enligt Mehraban utgör orden endast 7 procent av den helheten.

Den resterande delen av den första halvan, utgörs av hur du formulerar dig. Röstläge, intonation, hastighet osv. Ca 50% av vår kommunikation handlar om vårt kroppsspråk. Inte så konstigt, när man beaktar att vi är däggdjur. Tittar vi långt tillbaks i historien, så är faktiskt vårt verbala språk, det vi senast har utvecklat.

Oavsett vad du tror om exaktheten i just den ovannämnda undersökningen ger den en tydlig fingervisning om att en stor del av det vi kommunicerar sker på annat sätt än bara genom ord. Det ger dig också möjligheten att förstå att om vi lyssnar aktivt på människor har vi större chans att förstå vad de egentligen menar.

Ytterligare en hjälp till detta är att vara medveten om de fyra lyssnarnivåerna:

Nivå 0 –  Du lyssnar inte alls.

Nivå 1 – Du relaterar till dig själv, dina egna erfarenheter och värderingar, istället för att lyssna på personen som pratar med dig. Du vill avbryta och ta över diskussionen.

Nivå 2 – Du lyssnar aktivt och fokuserat på vad som sägs. Du värderar inte och relaterar inte till dig själv.

Nivå 3 – Du lyssnar globalt, det vill säga både på det som sägs med ord men också det som kommuniceras på annat sätt. Du är uppmärksam på kroppsspråk, röstläge och ansiktsuttryck.

Ett tips är att fundera på i vilka sammanhang du kan höja din lyssnarnivå och förstå till exempel dina kollegor, kunder, dina nära & kära och andra människor ännu bättre än idag. Pendla mellan nivå 2 och 3 för att nå bästa resultat.

Dalai Lama har uttryckt det väldigt klokt: ”När du pratar så upprepar du bara vad du redan vet. När du lyssnar, finns det en möjlighet att du lär dig något nytt”.

En annan klok varelse är Nalle-Puh. Har formulerade sig så här: ”Om en person som du talar med, inte tycks lyssna, var tålmodig. Det kan helt enkelt vara så, att han har lite ludd i ena örat”. 

En av mina egna reflektioner kring lyssnandet är; ”Det finns en anledning varför vi har en mun, men två öron”.

 

Vi på Think Do & Grow, tränar våra klienter att fokusera sitt lyssnande på nivå 2 och 3. Hör gärna av dig, när du vill veta mer.

Lyssna – viktigare och mer utvecklande än att tala…