För att citera Nalle Puh: ”Om personen du talar med inte tycks lyssna, var tålmodig. Det kan helt enkelt vara så att han har lite ludd i ena örat.” Så kan det ju vara. Eller så kan det vara att hen inte har utvecklat sin förmåga att lyssna aktivt. För att verkligen lyssna krävs en attityd som gör att du vill fokusera på uppgiften. Du behöver vara nyfiken och intresserad för att ta in vad någon annan säger. Lyssnande kan ske på tre nivåer.
Låt oss förklara…
När du lyssnar på första nivån så lyssnar du ur ditt eget perspektiv, för din egen skull. Du lyssnar för att informera dig och för att förstå vad som pågår, du listar ut saker och begriper hur de hänger ihop. Dock är medvetenheten riktad mot dig själv och du ställer frågor som är relevanta för dig. Du hör det du vill höra eller det du tror den andra personen är på väg att säga.
På nivå två lyssnar du för motpartens skull. Medvetenheten är riktad mot den du samtalar med. Du lyssnar på vad som egentligen menas och du ställer frågor för att förstå mer. Du funderar på vad den andre skall säga, inte vad du själv skall säga. Du fokuserar på den andra människans tankar och berättande.
När du lyssnar på högsta nivån så lyssnar du även efter det som inte sägs. Här finns kreativitet i lyssnandet. Insikter föds hos båda parter. Du lever dig in i motpartens outtalade tankar och sätter ord på det du uppfattar och återkopplar detta till motparten som i sin tur kan fördjupa sitt eget tänkande. Då har du nått nivå tre.
Vi på Leadership2Grow uppmanar våra kunder att träna på att lyssna. Det är en av flera aspekter inom kommunikation som vi fokuserar på inom ledarskapsutveckling. Kontakta oss gärna för att få veta mer på www.leadership2grow.com