Varför är det så att vissa människor tycks kommunicera obehindrat, och nästan omedelbart efter att de nyss träffats? Samtidigt som vissa andra, har svårare att samtala, även om de har känt varandra en längre tid? En annan fråga inom kommunikation handlar om, att vi har lättare att förstå vissa människor än andra. Vad handlar denna skillnad om?
Jag skall belysa två begrepp, som återfinns inom NLP (Neuro Lingvistisk Programmering).
Det första uttrycket är ”rapport”. (uttalas rappå). Låt oss fortsätta med ytterligare en fråga, såsom hur man kan respektera och uppskatta en annan persons modell av världen och samtidigt behålla sin egen integritet? Inom utbildning, terapi, rådgivning, affärsverksamhet, försäljning och kursverksamhet är ”rapport” och empati väsentligt för att man skall kunna upprätta en atmosfär av förtroende, tillit och delaktighet, i vilken människor kan agera fritt.
När två människor upprättar ”rapport” tycks kommunikationen flöda. Deras kroppsspråk såväl som deras ord matchar varandra. Det vi säger kan både skapa eller förstöra ”rapporten”, men det är ändå bara ca 10% av kommunikationen. Kroppsspråk och tonfall, dvs hur vi säger & uttrycker oss är viktigare. Det är lätt att se att människor som har ”rapport” har en tendens att spegla och matcha varandras hållning, gester och ögonkontakt. Det är som en dans där det dansande paret svarar på och speglar varandras rörelser med sina egna rörelser. De är engagerade i en dans av ömsesidiga reaktioner. Deras kroppsspråk kompletterar varandra.
”Kongruens” är det andra ordet jag vill belysa. Nyss sa jag att vad vi säger & uttrycker står för ca 10% av kommunikationen. Resten handlar om hur vi uttrycker oss, och slutligen vårt kroppsspråk. När dessa tre delar är synkade, kallar vi detta ”kongruens”.
Hur kongruent är du? Är du bra på att skapa ”rapport”?
Vi på Think Do & Grow tränar bl.a. detta i våra Ledarskapsprogram. Ni är välkomna att höra av för att få veta mera.
Bilden, är ett exempel på hur det har skapats ”rapport” mellan två kända politiker.