Ordet empati är ett ofta missförstått och fel använt begrepp. Empati har blivit något av ett modeord och dess innebörd förväxlas ofta med sympati eller medlidande, medömkan.
Är empati en oföränderlig, statisk egenskap eller kan en människa utveckla sin empatiska förmåga?
Idag råder det enighet om att empati är en förmåga som alla kan utveckla ytterligare. Man vet att empatin hos en människa kan variera från situation till situation, från en sinnesstämning till en annan. I och med att det är en förmåga som kan tränas och utvecklas, har det också blivit ett kraftfulltverktyg för kommunikation mellan människor.
Vad är empati?
Empati är en kraftfull egenskap och talang som kan användas för att förbättra förståelsen för andra människor och deras attityder och beteenden. Ordet ”empati” kommer från grekiskans ”empatheia” som står för ömhet, tillgivenhet och partiskhet. Den nuvarande användningen av begreppet empati kan härledas till 1880-talet, då den tyske psykologen Theodore Lipps myntade begreppet ”einfühlung” – inkännande, inlevelse. Det skulle beskriva den sinnesmässiga förståelsen av en annans känsloupplevelse. Empati är en balanserad nyfikenhet som leder till en djupare förståelse av en annan människa. Man kan också uttrycka det som förmågan att förstå en annan människas upplevelse utifrån den människans referensram. Viktigt att vara vaksam på att inte förväxla med;
Sympati som är när man påtar sig den andres känslor som om man själv vore den lidande, man delar lidandet. ”Jag är så ledsen för att du har det så svårt, jag vill så gärna hjälpa dig.” Inte heller detta är empati.
Hur använder man empati?
Syftet med att använda mer av sin empatiska förmåga i kommunikation med andra är att förstå varandra bättre och att bygga förtroende och tillit. Det handlar i stor utsträckning om att lyssna aktivt, vilket också medför att man måste kunna ställa frågor på ett bra sätt. Både att lyssna för att förstå och att fråga för att förstå ännu bättre är tekniker som kan läras in och tränas. En förutsättning för att lyckas med detta är att man faktiskt vill utveckla denna förmåga och att man är genuint intresserad av att förstå andra människor. Med andra ord är det den egna attityden som är nyckeln.
Är det din tur att träna?
Kontakta oss om du vill veta mer; info@leadership2grow.com