Det delegerande ledarskapet

”Om du vill gå snabbt – gör det ensam.

Om du vill gå långt – gör det tillsammans.”

Ordspråk från Afrika

Att delegera är att skapa samverkan.

Delegering innebär, ledarskapsmässigt, att ansvar för mål och resultat fördelas i konstruktiv samverkan mellan lämpliga organisatoriska och personella resurser i verksamheten.

Grundprinciper för framgångsrik delegering

Det kanske allra viktigaste och första steget i en framgångsrik delegering är att man bestämmer vad det är som skall delegeras. Vad det är som skall uppnås, formulerat i ett kristallklart formulerat mål. Där skall också framgå när det skall vara klart och vilka resurser som bör stå till förfogande.

Nästa steg blir att avgöra vem som skall få uppdraget. Vem anser jag kan klara av det på ett bra sätt? Vem vill jag ge chansen att visa framfötterna och gå vidare i sin personliga utveckling? Målet och tidsmarginalen samt eventuella omprioriteringar, liksom en bra uppföljningsmetod, bestäms i dialog mellan chefen och ”delegaten”. Även tillgängliga resurser, ekonomiskt och personellt, liksom vilka befogenheter som följer med uppdraget, måste klargöras här.

Alla andra i organisationen, som på ett eller annat sätt berörs, måste naturligtvis informeras på ett positivt sätt om syfte och mål och vem som fått ansvaret att driva processen till framgång. En uppmaning till alla om att ställa upp och stötta, inte motarbeta, kollegan och kollegorna kan också vara på sin plats i det här skedet

Begreppet ”empowerment” – kraftsamling – kan sägas beskriva det nya, tidsenliga sättet att se på effektiva delegerings principer

Nyfiken på mer? Kontakta oss på info@leadership2grow.com

Det delegerande ledarskapet