Att leda team till toppklass – hur gör man?

Få ämnen inom området ledarskap är väl så uppmärksammat i litteratur och kursutbud som det som handlar om att skapa och bygga effektiva team. I alla tider och i alla sammanhang har människor strävat efter att samverka effektivt för att nå önskvärda och angelägna mål. Detta har krävt och kräver någon form av systematik och psykologiskt förhållningssätt för att bli riktigt bra.

En av de absoluta grundförutsättningarna för att skapa effektiva team är att de enskilda medlemmarna är motiverade att göra sitt bästa för gemensam framgång. Detta gäller inom idrott och alla andra sammanhang.

Här har chefen, ledaren, en viktig uppgift att fylla, nämligen att på alla sätt främja en stimulerande, positiv och produktiv samverkan. Den gode ledaren vet att varje människa, varje teammedlem måste få uppleva att de är respekterade, att de verkligen behövs och att de får känna att de bidrar och växer som människor.

Vad är då ett team?

Man kan definiera det enligt Ken Blanchard;

Ett team är ett mindre antal människor med kompletterande kunskaper, som arbetar tillsammans efter gemensamt syfte och mål, för vilka alla är gemensamt ansvariga.

Att bygga bra team är en utvecklingsprocess. Alla psykologer och beteendevetare, som genom tiderna ägnat sig åt teamutveckling, har alla konstaterat att det tar tid att bygga ett effektivt team. Teamen genomgår en utvecklingsprocess, som ibland kan ta ganska lång tid,

innan man nått bästa möjliga verkningsgrad. Och när man tycker att man nått dit man vill, tvingas man kanske att bygga om sitt team.

De flesta modeller, utgår ifrån en absolut startpunkt för teamet, för att göra utvecklingsfaserna så tydliga som möjligt. Men vi vet ju alla att det är en kontinuerlig process att bygga ett bra team. Det gäller både när det handlar om projektteam och – framför allt – om

den teamsamverkan man vill uppnå i den fasta organisationen. Människor slutar, nya människor anställs, andra går vidare till nya uppdrag och utmaningar. Ingenting är statiskt i en sund organisation, dynamiken är påtaglig.

Inom vårt företag har vi utarbetat ett diagnostiskt verktyg, Teambarometern©, för att hjälpa till att hitta var man står, både som enskild teammedlem och för teamet som helhet.

Verktyget bidrar också till att kartlägga vilka områden och åtgärder som behöver prioriteras för att komma vidare i förändringsprocess och utveckling.

Kontakta oss, om du tycker detta låter spännande. info@leadership2grow.com

Du kan även lyssna på vår podd där vi berättar om vårt verktyg; https://leadership2grow.com/podcast/hogpresterande-team-finns-dom/

 

 

Att leda team till toppklass – hur gör man?