Att återhämtning är viktigt vet idrottsmän på elitnivå. Även motionärer. Hur är det med oss i yrkeslivet?
Perioder med exempelvis hög arbetsbelastning och stress måste följas av återhämtning. Det som driver upp fysiologisk aktivering, måste tillbaka ned till ursprungsnivån för att vår fysiska och mentala hälsa skall hålla på sikt. Om vi inte får tillräcklig återhämtning, så löper vi risk att drabbas av ständigt ihållande trötthet, vilket på sikt kan leda till utmattning. Återhämtning handlar alltså om nedvarvning och om att stänga av den biologiska energimobilisering som karakteriserar stress och belastning.
Behovet av återhämtning bestäms till stor del av den belastning som vi är utsatta för. Det handlar om både arbetsrelaterad stress och stress i privatlivet. Även andra faktorer, till exempel ålder, hälsotillstånd och livsstil, påverkar återhämtningsbehovet. Om belastningen är låg och vi är friska räcker förmodligen de 16 timmar som vi i allmänhet är lediga innan vi påbörjar nästa arbetspass. Är belastningen högre kan denna tidsperiod vara något för kort och det finns stor risk att vi utvecklar brist på återhämtning.
Denna brist tar vi dock vanligen igen under helgen eller andra längre ledighetsperioder. En förutsättning är att vi ser till att prioritera sömn, vila, avkoppling och andra återhämtande aktiviteter. I praktiken kan vi inte alltid prioritera återhämtning under alla lediga dagar och därför är det också nödvändigt med längre ledighetsperioder, dvs semester – det som för många av börjar i helgen.
Sömnen – viktigast för återhämtningen
Störd sömn är ett utbrett folkhälsoproblem som förekommer i alla åldrar och i alla grupper. De flesta vuxna anser att behovet är mellan sju och åtta timmars sömn för att fungera bra under dagen. Om vi sover för lite drabbas vi av akut trötthet, sänkt funktionsförmåga och naturligtvis ett större sömnbehov. Efter första dygnet utan sömn kan prestationsförmågan vara halverad och efter två sömnlösa dygn är prestationsförmågan i botten och vi är ständigt på väg att somna.
Vi på Think Do & Grow, jobbar dagligen med dessa frågor, dvs ”Livet i balans”. Hör gärna av dig, när du vill veta mer.