Det finns inga dumma frågor!

why,frågor

Ställa bra frågor gör att du bättre förstår, du visar också̊ att du är intresserad.

Frågor kan handla om att skaffa kunskap om en situation man inte helt förstår. Det kan också̊ vara i syfte att förstå hur samtalspartnern tänker i ett visst sammanhang. Att ställa frågor betyder inte att du avslöjar okunskap om ett ämne du kanske förväntas behärska. Det visar bara att du är intresserad och respekterar den andra partens synpunkter. Är du inte intresserad kan du inte heller ställa bra frågor.

Ställa bra frågor kan man träna på. Det finns många olika tekniker och verktyg. För att börja med någonting kan du träna på att skilja mellan stängda och öppna frågor. Stängda frågor kräver bara ett ja eller nej medan öppna frågor öppnar upp för ett resonemang. ”Du ser hängig ut, är du förkyld?” frågan kan besvaras med ja eller nej och leder inte långt. Jämför detta med; ”Du ser hängig ut, hur mår du?” Frågan är öppen och öppnar upp för ett resonemang. Efter mottagarens resonemang ges du möjlighet att ställa följdfrågor, du kommer ännu längre ner på djupet.

Din frågeteknik ger dig och den andra parten stora fördelar. Oavsett om det är hemma i familjerelationer, på ledningsgruppsmötet, på utvecklingssamtalet eller i säljsamtalet tjänar alla parter på att ställa kloka, öppna frågor med påföljande följdfrågor.

Som ledarutvecklare i Think Do & Grow består större delen av arbetet av att ställa frågor. Frågorna blir basen till förståelse för hur vi kan hjälpa våra kunder till vidare utveckling. Vi har hjälpt tusentals ledare att utveckla sin frågeteknik, när är det din tur?

Det finns inga dumma frågor!