Nuläge – hur hållbar är jag?

hållbar

För att kunna vara effektiva, produktiva och goda kollegor i våra roller på våra arbetsplatser, samt föredömen inom ledarskap och i våra familjekonstellationer, måste vi vara eller sträva efter att vara i fysisk och mental balans. Många av oss tränar kontinuerligt. Vi springer, cyklar, simmar, och åker längdskidor för att hålla konditionen uppe eller förbättra den. Också med ambitionen att hålla vikten i schack, eller kanske gå ner några kilon. Att träning har en effekt på vikt och kondition, har vi vetat länge. Men att konditionsträning också är helt avgörande för hur vår hjärna fungerar, är relativt nytt för oss. De senaste decennierna har hjärnforskningen fått nya verktyg och med hjälp av dessa har kunskapen utvecklats enormt. Bl.a. har vi lärt oss att nya hjärnceller bildas ständigt. Din hjärna liknar mer modellera än porslin. Så frågan är hur vi formar denna modellera?

Det finns få saker som är så viktiga för hjärnan, som att du rör på dig. Du mår inte bara bättre av att vara fysiskt aktiv, det påverkar också koncentration, minne, kreativitet och stresstålighet. En annan effekt är att du processar information snabbare. Du tänker också snabbare och du blir bättre på att mobilisera tankemässiga resurser när det behövs. Faktum är att fysisk aktivitet till och med verkar öka din intelligens.

Så frågan är nu, hur aktiv är du? Rör du på dig regelbundet? Känner du skillnad när du gör det och när du kommer in i perioder när du inte tränar? Ett sätt att komma igång, eller bibehålla sin motivation att träna regelbundet, kan vara som människorna på bilden nedan. Dom har säkerligen börjat träna inför sitt mål, att springa Göteborgsvarvet på en bra tid eller bara kanske ta sig i mål, för flera månader sedan. Till och med för flera år sedan. Oavsett vilket, så mår deras hjärnor gott av träning. Detta leder till, att de blir mer hållbara.

Nuläge – hur hållbar är jag?