A GOAL WITHOUT A PLAN IS NOTHING BUT A WISH – Steg 2

Förloraren har ofta en ursäkt medan vinnaren har en plan. Så skall Gunde Svan ha sagt. En del tenderar oftare än andra att få prat, tankar och idéer att bli verklighet, de tar sig och sina organisationer i mål. Olika förklaringar till varför de tar sig i mål finns givetvis. 

Förra veckan beskrev vi ett första tänkbart steg i att utveckla en organisation, det byggde på att göra en strukturerad datainsamling och nulägesanalys. Med hjälp av denna rådata har du och organisationen alla förutsättningar att skapa den strategiska målbild ni bedömer är den bästa, nu gäller det att ta sig dit! Plan your work and work your plan

En gemensam nämnare för vinnarna är att de faktiskt har en plan för hur de skall ta sig dit de i förväg bestämt att de skall ta sig.

Några enkla steg i en plan är att först konkretisera vad det är ni vill uppnå, och det har ni ju redan gjort, formulera det i skrift så att ni själva kan läsa det.

När målsättningen finns på pränt så fundera på varför ni vill göra det ni skrivit ner, vad blir vinningen av att ni nått ert mål. Tänk till och tänk i flera steg, vad blir ringarna på vattnet, får andra än just ni nytta av målgången? Här skapar ni motivation och meningsfullaktighet, ert inre driv att prioritera målen.

Nu är det dags att vara ”djävulens advokat”. Fundera redan nu på vad som eventuellt skulle kunna hindra er från att lyckas. När ni skrivit ner tänkbara hinder så sök även lösningar på dom, se till att formulera dom i skrift. Nu skall ni se att hindren inte ens uppstår.

Också det kanske viktigaste. Det är svårt att äta upp en hel elefant vid en måltid, ni behöver dela upp den. Så fungerar det även med målsättningar. Försök undvika fokusera på slutmålet. Dela i stället upp det i etapper, delmål. Vad är det första steget ni behöver ta? Vad är sedan nästa, och nästa också vidare. Formulera era delmål i kronologisk ordning och sätt deadlines och ansvarig för respektive mål.

Sist men inte minst. När ni nu skapat en plan och ni har en bild av vad som krävs för att uppnå målet kommer en avgörande fråga, är det värt det? Med en tydlig plan till grund för målet ökar era chanser betydligt att fatta ett rationellt beslut grundat på fakta, insats, återbäring, etcetera snarare än bara en go känsla.

 

Vi på @Leadership2Grow jobbar dagligen med insiktsfulla ledare, fulla av planer. En av våra bästa grenar är att utmana och med det få våra kunder fokuserade på vad de prioriterat fram som värt att målsätta. Dags att låta er utmanas, tänk om ni kommer i mål.

Kontakta oss gärna på info@leaership2grow.com eller skriv till oss i kommentarsfältet.

 

#Målplan #Framgång #Resultat #Ledarskap #Självledarskap #Organisationsutveckling

 

A GOAL WITHOUT A PLAN IS NOTHING BUT A WISH – Steg 2