TUFF?

Ni som följer oss har noterat att vi under några veckor belyst det medvetna ledarskapet och att vi veckovis presenterar olika ”NYCKLAR” under begreppet ”RESULTAT GENOM MEDVETET LEDARSKAP”

Denna veckas nyckel är TUFF EMPATI. Många är bekanta med begreppet empati, förmågan att förstå och sätta sig in i andras känslor och situationer. Inte sällan förknippas detta med vekhet, snällhet och att man tappar tempo när empati tillämpas i ledarskapet. ”En ledare skall ju vara bestämd och rak” Dock menar vi att detta är en felaktighet. Vill du skapa resultat är empati en avgörande nyckel.

Vad vi menar är att det handlar om att medvetet kombinera empati med en tydlig och ibland tuff handlingsinriktning. Alltså att vara medveten om och förstå medarbetarnas känslor, utmaningar och perspektiv samtidigt som man är kapabel att ta beslut, sätta gränser och hålla människor ansvariga för sina handlingar.

Här följer fyra kittlande exempel på vad vi menar i praktiken:

KLARHET OCH RÄTTVISA

En ledare som praktiserar tuff empati är tydlig i sina förväntningar och beslut. Det innebär att man kan säga svåra saker eller ta tuffa beslut samtidigt som man bevarar empati för hur det påverkar de inblandade.

UTMANA OCH STÖTTA

Det handlar om att utmana medarbetarna att växa och utvecklas, samtidigt som man stöttar dem genom svåra situationer. Det kan innebära att ge konstruktiv feedback eller kräva högre prestation samtidigt som man visar förståelse för deras känslomässiga reaktioner.

ANSVARSTAGANDE

Att främja ansvarstagande och självständighet hos medarbetare är en viktig del av tuff empati. Det handlar om att låta medarbetare ta ansvar för sina handlingar och konsekvenser samtidigt som man finns där som stöd.

BALANS MELLAN EMPATI OCH PROFESSIONALISM

Att kunna skilja på att vara empatisk och att vara professionell är avgörande. Ibland kräver situationen en mer formell och professionell inställning, även om empati fortfarande är närvarande.

 

Tuff, empatisk eller båda? Vi på @leadership2grow stöttar och utvecklar ledare och nyckelpersoner dagligen i att kombinera dessa två faktorer. Gissa vad de har fått för resultat… Om du är nyfiken så kontakta oss gärna på info@leadership2grow så lovar vi berätta mer.

 

#empati ”tuffempati #resultat #ledarskap

TUFF?