Fokusera

v34

Förra veckan skrev vi om hur livet och vardagen är full av möjligheter, förväntningar och måsten samt vikten av att ta sig tid att prioritera bland dom. Nu när du beslutsamt bestämt vad som är viktigt är frågan, hur är din förmåga att fokusera på uppgiften?

Vad ger dig fokus? Med dagens enorma informationsflöde och hastighet menar psykologen Cecilia Duberg, specialiserad inom prestation och ledarskap, att alltmer energi måste läggas på att avgränsa och behålla fokus. Variationerna att hitta fokus är många. Viktigast är din medvetenhet runt vad som fungerar bäst för dig samt att du tar dig tid att göra det.

Rutiner, det kanske låter tråkigt. Men bra rutiner kan lägga grunden för en fokuserad och effektiv dag. Det kan var saker som att ta sig tid för en lugn frukost, innan du öppnar mobiltelefon eller dator. När du kommer till jobbet kan det löna sig att ha fasta rutiner för när du läser mejl, ringer samtal eller pratar med kollegor. På så sätt blir det du som äger händelserna i stället för att händelserna äger dig, du kan fokusera.

Det är välkänt att fysisk träning även har stark effekt på psyke och fokuseringsförmåga. Mängden stresshormoner sjunker i kroppen, den mentala återhämtningen blir bättre – och du blir mer positiv över lag. Generellt anses kontinuitet viktigare än att träna långa pass. Effekten av träningen är som allra störst under samma dag som den fysiska aktiviteten sker.

Detta var två exempel på fokushöjande åtgärder. Vi på Think Do & Grow har hjälpt hundratals ledare sortera och hitta sina bästa sätt att fokusera och med hjälp av det skapa ännu bättre resultat. När blir det din tur att ta en injektion till fördel för ditt fokus?

Fokusera